S har tappat försvarsviljan

Med viss förvåning ser jag att socialdemokraterna nu backar från den offensiva linje i internationellt samarbete på alla plan som var Anna Lindhs. Nu fegar socialdemokraterna ur, rapporterar Ekot i Nya Nordic Battlegroup ifrågasätts.
Socialdemokraterna pekar på kostnaderna för internationella insatser. Och att Sverige är så litet att vi inte borde vara ett land att räkna med:

— Det är inte säkert att vi alltid måste vara längst fram, säger Anders Karlsson socialdemokratisk ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Snacka om defaitistiskt perspektiv! Om Sverige är ett så litet skitland, varför vill socialdemokraterna då regera det?
Nej, självklart ska vi vara med i internationella insatser. Det ger erfarenheter som kan användas för vårt territoriella försvar. Militära operationer är idag högteknologi på sådan nivå att man snabbt blir obsolet om man inte hänger med i utvecklingen. Och Rysslands inmarsch i Georgien visar att anfall sker snabbt och därför kräver stor flexibilitet i försvarsförmågan.
Allt detta tränas i uppbyggnaden av internationella snabbinsatsstyrkor. Självklart ska Sverige vara med.
Eller som brigadgeneral Stefan Andersson, nybliven chef för nya Nordic Battlegroup som ska stå redo 2011, säger:

– Antingen så väljer man att sitta på läktaren och titta in i ett krisområde, exempelvis i östra Kongo, och säga att det är fruktansvärt och hemskt det som sker i landet och jag hoppas att någon annan åker dit och ordnar upp det. Eller så ska vi ta ett ansvar för vi har faktiskt råd med det. Det tror jag är priset man får betala för att vara en seriös och trovärdig aktör

Men socialdemokaterna vill inte ställa upp och ta risker för att rädda liv, varken ute i världen eller här hemma. Det är höjden av ynkedom. Hur ska ett så nedstämt och uppgivet parti någonsin kunna leda Sverige i regeringsställning igen?
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , )

Rulla till toppen