Reportage: Reinfeldt börjar bli varm i kläderna

Expressen har följt Fredrik Reinfeldt i 60 dagar — just den tid när allt förändrades: då opinionen vände, Mona rasade och regeringen började komma ikapp. I två reportage i helgen försöker man komma statsministern närmare, Folk gillar en fighter och Vi får inte se för glada ut.
Mest talande är hur Reinfeldt väljer att träffa sjukvårdsbiträden hellre än börsbolagens vd:ar. Expressen skriver:

I ett avseende liknar Fredrik Reinfeldt snarare Tage Erlander, som kände misstro mot medierna och som emellanåt hellre reste ut i landet och talade med vanligt folk än med makteliten runt kanslihuset.
Denna inställning är svårsmält för en del. Speciellt eftersom moderaterna historiskt haft karaktären av intresseparti för näringslivet och förmögna. På Göran Perssons tid fanns en tradition att statsministern träffade näringslivstopparna i Göteborg vid en årlig arbetslunch. När dessa bjöd in Fredrik Reinfeldt till en liknande sittning fick de först nej med vändande e-post – och sedan brydde sig Reinfeldts kansli inte ens om att svara på de följande inbjudningarna.
AB Volvos styrelseordförande Finn Johansson, tillika ordförande i Västsvenska industri- och handelskammaren, skrev i våras ett brev till statsministern där han markerade sitt missnöje: ”Vi kan inte undgå att förvånas över Ditt och Din regerings ointresse för att utveckla ett dylikt idéutbyte med oss.”
Enligt partisekreteraren Per Schlingmann är detta ett exempel på moderaternas nya sätt att prioritera. Medan näringslivshöjdarna i Göteborg hoppades på ett besök av statsministern valde han i stället att resa runt i landet och träffa kvinnor inom den offentliga sektorn.

När Göran Persson (s), av alla, säger att Anders Borg fått för stor makt som finansminister svarar Reinfeldt:

— Om det ska ses som ett uttryck för att borgerligheten i Anders Borg fått en stark finansminister med ett brett förtroende – då är även det något betydelsefullt som jag åstadkommit.

Det är ordning på statsrådsberedningen sedan Ulrica Schenström ersatts med den erfarne HG Wessberg. Reinfeldt säger inget om detta byte, men medger för Expressen att han behöver en ”doer” vid sin sida:

— Jag är en eftertänksam person, säger Reinfeldt. Det har snarare förstärkts av det tunga ansvar jag bär. Jag behöver reflektera. Det är inte så att jag saknar beslutskapacitet, men jag kompletteras väl av någon som får ordning på dagens alla små eller stora katastrofer.

Mer personlig än så här har vi nog inte hört statsministern förut:

Fredrik Reinfeldt säger att åren som statsminister förändrat honom. Eller åtminstone hur folk upplever honom.
— Nära bekanta som känt mig länge undrar vart den här slagfärdige, lite glade Fredrik som de sett genom alla år… var är han? Då säger jag: ’Jaa, han finns ju där men det här är en väldigt allvarlig verksamhet’.
— Man kan inte ha vad som kanske är det mest ansvarsfyllda jobbet i Sverige om man inte tar det på allvar. Det vill säga, det tynger en. Jag upplever att jag går runt med ett enormt ansvar.

Reinfeldt tar sitt uppdrag på största allvar. Och allt annat vore ju fel. Men jag tror att han kan släppa på det formella i takt med att han blivit riktigt varm i kläderna. När regeringen är ordentligt inkörd och lärt sig att inte gå på minor.
Den här intervjun — att den alls kommit till — är ju ett tecken på just att han öppnar upp lite mer…
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen