Och Obamas utrikesminister blir. . .

Nej, jag har ingen aning, men redaktionen för nyhetssiten Real Clear Politics gör en intressant analys och ger fem namn, Top Five Candidates for Secretary of State:

Sedan den blivande presidenten utsett sin stabschef har han att gå vidare med att nominera sin regering. Valet av utrikesminister kommer att ge en fingervisning om hur Obama vill regera, om hans verkliga avsikt är att söka brett stöd över blockgränsen liksom vilka hans avsikter är i utrikes- och säkerhetspolitiken. Valet av utrikesminister kommer också att indikera vilket inflytande vicepresident Joe Biden kommer att få.

Nr. 5 Rand Beers — en okänd men erfaren medarbetare i Vita husets nationella säkerhetsråd under flera presidenter, med inriktning på terrorism. Vietnamveteran i marinen. Var utrikespolitisk rådgivare åt John Kerry i förra presidentvalet. Han är numera en utpräglad partipolitiker, och valet av honom skulle ses som en eftergift till partiaktivisterna på vänsterkanten.
Nr. 4 Richard Lugar — en välkänd och i alla läger aktad moderat republikansk senator från Indiana. Bondson som blev underrättelseofficer i flottan. Vid 35 års ålder valdes han till borgmästare i Indianapolis och blev 1974 senator. När Obama valdes till senator erbjöd Lugar honom en plats i utrikesutskottet och de gjorde resor tillsammans till Ryssland och Ukraina. Att utse Lugar till utrikesminister skulle demonstrera att Obama menar allvar med att söka bred samling över blockgränsen.
Och att utse republikanen Lugar skulle ändå inte väcka särskilt starka protester från demokratiska partiets vänsterflygel, eftersom Lugar under 2007 gick emot truppförstärkningen (surge) i Irak och anslöt sig till demokraternas krav på snabbt tillbakadragande. Lugar har dock sagt att han vill ställa upp för omval 2012 för en ny sexårsperiod. Han är 76 år ung långtifrån beredd att börja tänka på hur han ska avrunda sin politiska karriär. (Eftersom Lugar vann senast med 87% av rösterna, blir han omvald och kan fortsätta till 2018, då han är 86 år, ingen ålder för en senator.)
Nr. 3 Richard Holbrooke — karriärdiplomat som har en imponerande meritlista, bland annat som USA:s FN-ambassadör. Han är nog den främste utrikesexperten bland demokraterna närstående diplomater. Han vet hur man vinner förhandlingar med diktatorer. En färgstark personlighet som kommer att dominera nyhetssändningarna. Problemet är att Holbrooke var rådgivare åt Hillary Clinton under primärvalet och står Clintons nära.
Nr. 2 Bill Richardson — yrkespolitiker med utrikespolitisk erfarenhet, bland annat som USA:s FN-ambassadör. Tack vare Baseball-stipendium kunde han som son till mexikanska föräldrar fullfölja högre studier. Jobbade som assistent till olika politiker i kongressen tills han själv blev kongressledamot 1980. Nu guvernör i New Mexiko. Till skillnad från Holbrooke bröt Richardson med Clinton under primärvalet, blev därför kallas ”Judas”.
Nr. 1 John Kerry — senator och tidigare presidentkandidat. Rykten säger att Obama vill ha honom som utrikesminister. Kerry sammarbetar också bra med Biden. Ett tydligt partipolitiskt val som inte ligger i linje med löftet om samverkan med oppositionen.
Själv tycker jag det vore bäst om Obama valde Richard Holbrooke. Då skulle det bli fart på utrikespolitiska debatten. Sämst vore om tråkmånsen John Kerry nominerades. I och för sig skulle de båda virrpannorna Biden-Kerry kunna ställa till mycket elände för sin chef. Men också för övriga världen. De båda har haft fel i alla sina respektive analyser i årtionden.
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,)

Rulla till toppen