Klimatförändring i amerikansk politik?

Det ser ut som att Barack Obama håller ett av sina löften, i alla fall så här långt: förändra tonläget mellan politiker i Washington DC. Under 16 år med Bill Clinton och George W Bush i Vita huset har antagonismen mellan demokrater och republikaner stadigt förvärrats. Polariseringen har varit total och skoningslös. Obama lovade att förändra den. Och två besked ger signaler om att så faktiskt kan vara på gång.
I natt meddelades att senator Joe Lieberman tillåts av den demokratiska majoritetet att stanna som mäktig utskottsordförande i senaten, även om han stod vid republikanen John McCains sida under valrörelsen. Det rapporterar Los Angeles Times i Senate Democrats go easy on Lieberman. Många demokrater var rasande över Liebermans agerande och ville sparka honom. Så blev det inte, i försoningens namn.
Och Financial Times rapporterar idag att Obama kan komma att behålla Bushs försvarsminister, Obama in talks with Gates on Pentagon role:

Tillträdande presidenten Barack Obama och försvarsminister Robert Gates diskuterar villkor under vilka han kan stanna som Pentagons chef i den nya administrationen, erfar Financial Times.

Det här är intressanta tecken. Det vore väl om den hätska tonen skruvades ner. Men några reservationer är på sin plats. För det första vet vi inte om Gates verkligen kommer att fortsätta som försvarsminister och vi vet inte om demokraterna kommer att respektera Lieberman som utskottsordförande på ett sådant sätt att han kan fullfölja uppdraget.
För det andra, och det har många lätt att glömma, är det inte alls säkert att det blir bättre beslut bara därför att politiker är överens över partigränserna. Inte sällan är det tvärtom: förnyelse kräver svåra beslut som ofta är kontroversiella.
Och det är innehållet i politiken som räknas, inte hur mycket politiker dunkar varandras ryggar.
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,)

Rulla till toppen