Blondinbella mot Janne Josefsson

I Expressen går Isabella Löwengrip, alias Blondinbella, till hårt angrepp mot Janne Josefsson, ”Du passar bättre på cirkus, Janne”, för hans sätt att leda SVT Debatt.
På ett generellt plan, om SVT som helhet, håller jag med Blondinbella att samhällsprogrammen genom val av ämnen, vinkling och perspektiv ger vänstern ett övertag.
Men jag anser inte att det stämmer på Janne Josefsson och Debatt. Programmet har många gånger valt ämnen som etablissemangen inom både media och politik är rädda för och undviker till varje pris. Det gäller också sådana frågor som vänstern tycker illa om att debattera, exempelvis ökad otrygghet pga kriminalitet. Man har haft debatt om FN ur kritiskt perspektiv. Och nu senast om muslimska kvinnors respektlöshet inför svenska seder, trots att man faktiskt lever och verkar i just Sverige.
Ska man sätta en etikett på SVT Debatt är nog ”folkligt” det jag tycker passar bäst. Ambitionen är, som jag uppfattar det, att ta upp det som diskuteras runt fikabord och köksbord. En synnerligen hedervärd ambition för public service.
Jag gillar att Debatt vågar ta i dessa laddade frågor och dessutom ger alla sidor chansen att komma till tals. Det blir visserligen hetsiga och adrenalinstinna debatter, men man hymlar ju inte om att just det är programidén. Om man inte gillar det sammanhanget, ska man tacka nej till att vara med.
För egen del tycker jag SVT Debatt är det bästa debattprogrammet på svenska språket i etern. Detta program med många röster skulle behöva kompletteras med den typ av mer djupgående, men lika livliga, debatter en-mot-en (eller två-mot-två) som sändes i SVT24:s aktualitetstimme ”Studio 24” under två år (innan man föll offer för besparingar).  
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen