Nu har amerikansk vänster inga ursäkter längre

I det amerikanska valet vann ju inte bara vänstern presidentposten, utan utökade också sin majoritet i representanthuset och i senaten. Man kontrollerar nu Washington DC. Det får Bret Stephens att i sin Wall Street Journal-kolumn påpeka, ’No Excuses’ for Liberals:

Tiden för ursäkter är över för vänstern. Med valet av Barack Obama och stora majoriteter i kongressen måste vänstern nu stå för något annat än nostalgi och ”tänk-om”. För det är detta som varit deras hållning åtminstone sedan 1968 …
Tänk om John F. Kennedy överlevt Dallas och tagit hem trupperna från Vietnam innan den demokratiska administrationen trappade upp kriget. Tänk om Robert Kennedy överlevt attentatet i LA fem år senare. Tänk om Jimmy Carter inte haft sådan otur. Tänk om Ronald Reagan inte varit en så skicklig politisk mytbyggare … Tänk om Bill Clinton inte slösat bort sin politiska begåvning på billiga sexaffärer … Tänk om 11 september inte hänt och Bush inte fått mandat för rädslans politik.
Denna mentalitet, där man skyller egna tillkortakommande på nästan-segrar, otur och tragiska öden, kombinerar vänstern med historier om elakt spel från borgerligt håll. Republikaner må vara ett parti med korkade idéer, men de har haft turen att genom ondskefulla genier — Lee Atwater, Newt Gingrich och Karl Rove — kunna skapa brett folkligt stöd hos väljare som agerar mot sitt eget ekonomiska intresse …
Men nu är väntan över, och vänsterns tur har kommit … Obama kommer att få, och förtjänar, en period där han kan glänsa. Låt oss säga ett år. Efter det kommer det att bli allt svårare att skylla misstag han gör på arvet från företrädarna. Amerikansk vänster måste, till slut, sättas på det prov man undkommit i många årtionden. Framgång eller misslyckande, den här gången finns det inga ursäkter.

Konjunktursvängningar behöver inte vara politikers fel, men hur man agerar i kriser avslöjar en hel del. Intressant nog liknar Barack Obamas agerande i finanskrisen mer Alliansens lugna och tålmodiga arbete, medan socialdemokraterna agerar som John McCain, det vill säga kräver omedelbara och snabba åtgärder innan man vet hur den här lågkonjunkturen kommer att utvecklas.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen