Borg: bilföretagen är ingen varvsindustri

Finansminister Anders Borg säger i TV4 Lördagsmorgon att regeringen tänker agera som ”snöplog” för att på olika sätt underlätta för fordonsindustrin att ta sig igenom de svåra tiderna. Han understryker att Volvo personvagnar, Volvo lastvagnar, Scania och Saab inte är en varvsindustri som ska avvecklas, utan har plats i framtiden. Men han motsätter sig statligt övertagande:

— Staten är inte lämpliga ägare.

Dessutom lägger EU hinder i vägen för direkt statsunderstöd. Borg hänvisar till Barosso-planen som lades fram i Bryssel i veckan, som öppnar för en rad åtgärder på Europaplanet. Lån för miljöinvesteringar mm. 
På oppositionens kritik om att regeringen borde satsa mer och lägga nya krispaket svarar Borg:

— Sverige har den mest expansiva statsbudgeten i Europa.

När Borg får frågan vad han kommer att göra för företagare som Percy Nilsson, som är i studion, svarar Borg att EU-kommissionen jobbar dygnet runt inför finansministermöte på tisdag då avsikten är att få ner räntorna och skapa sådan trygghet att bankerna börjar låna ut pengar till företagen igen.
Det låter bra, svarar Nilsson. Och finansministern ger intryck av att ha läget under kontroll. Han kan sin sak.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , ,
)

Rulla till toppen