Kan kvinnor vara dåliga partiledare?

Flera debattörer försvarar Mona Sahlin med argumentet att hennes svårigheter enbart beror på att hon är kvinna. Hon motarbetas därför att hon är kvinna. Johan Ingerö skriver om denna argumentationslinje:

Vad har moderaten Yngve Holmberg, folkpartisten Gunnar Helén och centerpartisten Lennart Daléus gemensamt? Svaret är att de alla är före detta partiledare som, mer eller mindre rättvist, döms ut i historieböckerna. De är alla förknippade med svikande väljarstöd och djup ideologisk förvirring. De anses alla ha varit dåliga på sina jobb.
Mona Sahlin är på många sätt jämförbar med dem. I likhet med Holmberg har hon fokuserat mer på yta än på politiska sakfrågor. I likhet med Helén gick hon bort sig i veliga drömmar om ett mittensamarbete som är dömt att misslyckas. I likhet med Daleús är hon oförmögen att ge raka och förtroendeingivande svar.
Men till skillnad från dem är hon kvinna, och då är det tydligen tabu att säga att hon helt enkelt inte uppfyller kraven. I stället handlar allt om stora stygga män som “inte kan hantera kvinnor med makt”.

Varför kan vi inte lämna gruppidentitetspolitiken på historiens skräphög? Och bedöma makthavare för de individer de är. Mona Sahlin har uppenbart begått ett antal misstag. Och i fallet med vänsterpartiet grovt missbedömt situationen i sitt eget parti.
Den här bloggen dömde omedelbart ut s-mp samarbetet som inleddes den 8 oktober och skrev att detta datum kan gå till historien då Mona Sahlin förlorade valet. Och mycket riktigt två dagar senare tvingades Sahlin retirera från den stängda dörren mot v.
En partiledare som så uppenbart saknar fingertoppskänsla får problem, varesig det är en man eller kvinna. Förra kommentaren visar också att Sahlin inte riktigt hänger med, utan riktar anklagelser mot Alliansen som visar sig vara skeenden som hon själv var ansvarig för i förra s-regeringen.
Mona Sahlin begår tabbar som gör att hennes kompetens kan ifrågasättas på vissa områden. Det kan helt säkert vägas upp av andra kvaliteter, men att påstå att det är hennes kön som leder till frågetecken är bara fånigt.
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen