Äldrevårdsskandal: var är de anhöriga?

En ny skandal inom äldreomsorgen har uppdagats. Denna gång i annars så välskötta Halland. Systematisk förnedring och likgiltighet har präglat ett äldreboende i Halmstad. Helsingborgs Dagblad skriver i dagens ledare, En vårdskandal för mycket:

Var personalen stressad?
Det har visat sig att dessa gamla och vård- och kontaktbehövande som mest fick vara uppe i fyra timmar. Resten av dygnet tillbringade de till sängs.
Personalen, då?
Jo, man satt och tittade på tv.

Men jag anser att mycket mer än arbetsledningen brustit. Skulle det kunna gå så här långt om anhöriga dykt upp i en strid ström till sina gamla föräldrar och släktingar?
Den här vanvården är ett bevis på något större: vår civilisation håller på att bryta samman. Ungdomskriminaliteten och vanvården av gamla är symptom på samma problem: kontakten mellan generationerna är bruten. Unga får inte lära sig normer och moral av vuxna, och de gamla saknar omtanke och närhet med yngre.
Att det kunnat bli så här beror ju på att vi överlämnat allt ansvar till välfärdsstaten. Föräldrar tar inte ansvar för sina unga — det gör betalt personal på dagis, skola och socialtjänst — och därför skapas inte den närhet som krävs för att kunna ge tillrättavisningar, belöningar och omtanke. Och vuxna håller inte kontakten med sina gamla släktingar, utan överlåter det åt äldreomsorgens avlönade personal.
Vad är det för samhälle vi lever i?
Vill vi ha det så här? Är det inte dags att återskapa kontakterna mellan människor genom att flytta tillbaka makten och ansvaret till medborgarna? Det är vi som måste ha det övergripande ansvaret, inte avlönade offentliga tjänstemän. De kan aldrig ge den närhet och livskvalitet som både unga och äldre behöver — och som kännetecknar en civilisation värd namnet.
Se också: Välfärdsstaten låter ungdomar bli brottslingar och Statliga tjänstemän hanterar bidrag – inte kärlek
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen