Vilka blir konsekvenserna av Obamaseger?

Fram till finanskrisen var jag helt övertygad om att John McCain skulle vinna. Barack Obama är den minst erfarne som någonsin nominerats till att bli amerikansk president i de två ledande partierna. Han saknar varje form av verkställande ansvar. Han har inte varit ledare för någonting. Men sedan finanskrisen exploderade är jag inte lika säker.
Därför är det dags att ställa frågan: vad skulle en Obamaseger betyda för världen?
Obamas egen vice, Joe Biden har nu medgivit att olika våldsamma aktörer i världen kommer att provocera den nye och oerfarne presidenten. Fox News rapporterar från ett valmöte med Biden i söndags, Biden: If Elected, The World Will Test Obama With A Crisis:

Joe Biden säger att han är övertygad om att Barack Obama, om han blir vald till president, kommer att få sin styrka testad i en internationell kris inom sex månader.
“Kom ihåg det här. Det kommer inte att gå sex månader innan världen kommer att testa Barack Obama på samma sätt som John Kennedy … Han kommer att behöva fatta riktigt tuffa beslut, jag vet inte av vilket slag, men jag lovar er att det kommer att ske. Den som, likt mig, noga studerar historien och har följt flera presidenter på nära håll, kan garantera att det kommer att hända.”

Vi vet att John F Kennedy gjorde ett så svagt intryck på Sovjetunionens generalsekreterare Nikita Chrustjov i deras möte i Geneve i juni 1961, att man inom några veckor började bygga Berlinmuren och beslutade placera kärnvapenrobotar på Kuba.
Och då hade ändå Kennedy i valkampanjen varit tuffare än Richard Nixon i sina utrikespolitiska budskap. Obama har ju inte ens haft ambitionen att framstå som en demokratiförespråkare, utan signalerat mer postivt till Kuba och Venezuela än till demokratin Colombia.
I New York Post pekar Ralph Peters ut alla de oroshärdar i världen där antidemokratiska krafter kan komma att försöka utnyttja övergången från en hårdför president Bush till en försiktig, oerfaren och mjuk president Obama, USA Risks Turmoil under Prez O:
– Al-Qaida kan glädjas åt Obamas löfte om att snabbt lämna Irak
– Pakistan kan känna minskat tryck i att bekämpa talibanerna
– Iran kan uppleva riskerna med att utveckla kärnvapen minskar
– Hamas och Hizbollah kan gå hårdare åt Israel
– Saudiarabien kan öka stödet till militanta wihabister
– Ryssland kan gå hårdare fram mot Georgien och Ukraina
– Venezuelas Hugo Chavez kan öka påtryckningar i och utom landet
– Nordkorea får en ny administration att lura
Ont om onda krafter i vår värld är det inte. Alla kan de dra en lättnadens suck när George W Bush och hans ambition om att sprida frihet och demokrati i världen upphör. Och ersätts med en president som vill sitta ner och tala med mördarregimer.
Hur ser då vänsterperspektivet ut? I NBC talar man pardoxalt och komiskt nog om att Obama kommer att bli bra — eftersom han kommer att gå i George W Bushs fotspår! Jo, läs i What kind of a president would Obama be?

Trots allt Barack Obamas tal om förändring, finns tecken på att i stil, om inte innehåll, kommer Vita huset under en ny demokratisk president Obama att i hög grad att operera på samma sätt som under president Bush. Tänk på diciplin, effektivitet och hemlighetsmakeri. Det är kännetecken för Obamas kampanj, på samma sätt som för de senaste åtta årens avsaknad av läckor från Bush-administrationen.

Visst är det intressant? Redan talas det om att Obama kommer att agera som Bush — från Obamas läger.
Men som sagt, valet är långtifrån över. McCain har goda möjligheter att ta hem segern.
Mer i bloggen: McCain offensiv, Obama defensiv i utrikesfrågorna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen