Ta’t lugnt, ta en Toy

Dagens Nyheters ledarredaktion har drabbats av total panik. Man går till storms mot statsminister för att inte också han är panikslagen: ”En kris med en sådan hastighet, osäkerhet och omfattning har vi inte upplevt tidgare.” DN:s lösning? ”Låt Mona Sahlin och de andra oppositionsledarna koma upp i Rosenbad.” Som om Sahlin hade några lösningar.
Då är ju Sydsvenskan betydligt klokare i ledaren Lugn i stormen:

Det rasade även igår, men inte på Stockholmsbörsen. Istället var det kraven på stödåtgärder som rasade över regeringen. Finanskrisen i allmänhet och varslen på Volvo i synnerhet får många att efterlysa en omlagd politik.
Svaret från Rosenbad är att kursen ligger fast. Det är klokt.

Krishanteringens konst är att inte sprida panik utan att hålla huvudet kallt och rationellt analysera utvecklingen för att kunna agera i rätt läge och för att uppnå avsedd effekt. Regeringen ska naturligtvis inte med oöverlagda panikåtgärder öka oron.
Om kritik ska riktas, så är det mot oppositionen, så som Östgötacorrespondenten skriver: Brösttoner löser inte krisen – tvärtom:

Politikernas viktigaste uppgift är därför att dämpa oron. Brösttonerna från oppositionen i Sverige är således oroväckande.

Här borde faktiskt mediernas behov av smaskiga uttalanden stå tillbaka för landets ekonomi. Att läget är allvarligt behöver varken statsministern eller näringsministern tala om. Det är så att säga välkänt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen