Sahlin och mp slog till mitt i krisfrossan

Helsingborgs Dagblad noterar att Mona Sahlin och miljöpartisterna tillkännagjorde det historiska samarbete med sikte på tvåpartiregering mitt under finanskrisen, Att välja rätt tidpunkt:

Det kan vara god taktik att baka in ett kontroversiellt utspel i en stor kris … Partierna hade kunnat vänta men passade i stället på när medlemmarna och väljarna biter på naglarna i oro inför finanskrisen och jobben. Till och med i LO-borgen, där man fruktar miljöpartiets inställning till arbetsrätten, är nu fokus på börser och en våg av friställningar.

Det är en intressant iakttagelse. Man kan fråga sig varför Mona Sahlin på detta ytterst toppstyrda sätt och i detta läge introducerar samarbetet. Svaret är att hon vill ställa “rörelsen” inför fait accompli — ett fullbordat faktum.
Jag kan inte den interna debatten inom socialdemokratin, men det här samarbetet har utåt inte föregåtts av de medvetna förändringar i partiernas profil som skedde på den borgerliga sidan före Alliansens bildande. Då hade Fredrik Reinfeldt lagt om kursen med “nya moderaterna” och Maud Olofsson hade programmatiskt återfört centerpartiet till grundvärderingar om företagande och ägande efter en lång vänstersväng under Olof Johansson.
Några sådana tydliga förändringar har inte skett inom s eller mp. Därför känns det här samarbetet mer ytligt, mer framtvingat än genomtänkt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen