Lågkonjunktur ger nya framgångsrika företag chansen

Konjunktursvängningarna fungerar som storstädning. Skiten rensas ut — både felaktiga regleringar och förstelnade företag. Och de tomrum som uppstår kan fyllas av nya, friska företagare. Dagens Industri utser sedan år 2000 de snabbast växande företagen i landet, som man kallar ”Sveriges Gaseller”. I dagens ledare skriver DI (ej online):

Det kan verka lite märkligt att fira Sveriges bästa snabbväxande företag mitt i en oöverträffad finanskris. Men Sveriges Gasellförtag har lika mycket att bidra med i dåliga tider som i goda. Om inte mer …
Håll ett öga på årets Gaseller. Många av dem kommer att vara framgångsrika företagare under de dåliga åren. Och bli ännu mer framgångsrika efteråt.

Jag tycker det är viktigt att ha perspektiv, nu när allt ser så dystert ut i ekonomin. Entreprenörer slutar inte ta sig an utmaningar bara därför att det är dåliga tider.
Vi får inte glömma att efter svackan som nu känns oändligt djup och lång, finns alla möjligheter i framtiden. När bristerna och obalanserna rättats till kan ekonomin ta ny fart — om vi ser till att entreprenörer är fria att starta och driva företag som inte regleras sönder och samman av en övernitisk stat.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen