Nobels fredspris borde avskaffas

Förlåt mig, mina nordiska vänner, men stortingets Nobelkommitté i Oslo är ett hån mot Alfred Nobels minne. Den drar ner anseendet på de vetenskapliga prisen.
Visst har Martti Ahtisaari varit en aktiv och skicklig fredsförhandlare i olika konflikter, men någon historisk person i Nobel-klass är han definitivt inte. Han är ju inte ens någon av Finlands största politiska ledare och står sig slätt mot statsmän som Gustaf Mannerheim och Pehr Evind Svinhufvud.
Om Ahtisaari är kvalificerad för Nobelpris då är också Carl Bildt och en rad andra politiker som rör sig på den internationella scenen värda priset. Norska Nobelkommittén har tidigare givit priset till riktigt okvalificerade personer (Al Gore, Jimmy Carter, Wangari Maathai) och till den kategorin tillhör inte Ahtisaari. Han har faktiskt gjort något för freden. Så i den meningen är det ett framsteg. Men ett mycket litet sådant.
Jag hade hoppats att kinesiska eller ryska dissidenter och människorättsaktivister, som Zeng Jinyan eller Lidia Yusupova hade fått priset. Eller de buddhistiska munkarna i Burma. De har riskerat livet för att förbättra villkoren för hundratals miljoner människor. Ahtisaari har inte offrat något. Fredspriset har blivit etablissemangets leksak. Det har blivit värdelöst och borde avskaffas.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen