Sverige inte värst i skattetryck längre

År 2006 delade Sverige och Danmark förstaplatsen i OECD:s beräkningar av högsta skattetrycket i världen: 48,9 procent av BNP. Ny officiell statistik från OECD visar att Danmark för 2007 låg kvar på denna nivå, medan skattetrycket i Sverige sjunkit med 0,7 till 48,2 procent av BNP.
Det är inte mycket. Men det är åt rätt håll!
Den här nyheten har inte fått någon större uppmärksamhet, så jag vill tipsa om artikel i Aftonbladet/TT, Sverige tvåa i skattetopp:

Trots att regeringen får kritik av oppositionen för att den sänker skatterna för mycket har Sverige världens näst högsta skattetryck.
Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att det är unikt att vi ändå är tvåa.
– Jag tror nog att många svenskar tycker att det är ett unikt besked i ett land där vi trodde att vi närmast i våra gener hade att leva med att vi alltid hade högst skattetryck, sade Fredrik Reinfeldt till TT

För min del tycker jag denna siffra är central när man ska bedöma regeringens politik. Liberala kritiker får bekräftat att Reinfeldts regering inte står för några stora liberala förändringar (OECD:s genomsnitt ligger på 36 procent av BNP), men talet om svek är inte befogat. Att förändra ett samhälle tar tid. På samma sätt saknar oppositionens högljudda anklagelser om stora skattesänkningar för de ”rika” belägg. Skatterna sänks, ja, men i små steg och den största delen ligger i jobbavdraget som mest gynnar låg- och mellaninkomsttagare.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen