Fjärde debatten: sverigedemokraterna i fokus

Mona Sahlin spelade, med programledarens hjälp, upp sverigedemokraterna i den fjärde debatten denna vecka mellan statsministern Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin.
Det blev rätt avslaget i radions Studio Ett eftersom samma frågor som i de tidigare debatterna åter togs upp. Men det hettade till när de fick fråga om hur man skulle hantera sverigedemokraterna om de kommer in i riksdagen 2010.
Reinfeldt vill inte att spelteorier får dominera över sakfrågorna, och är där överens med Lars Ohly. Oppositionsledaren nappade dock och förstorade upp sverigedemokraterna. Hon använder sd för att försöka splittra de borgerliga. Hon ”kan tänka sig” en regering över blockgränsen om sd får vågmästarroll.
Reinfeldt påpekade att den tanken innebär permanent regeringsinnehav för socialdemokratin.
Men Reinfeldt kunde vara tydligare. Han borde sagt: ”Det regeringsalternativ som får flest mandat i riksdagen borde få talmannens uppdrag att bilda regering, oavsett om regeringsbildaren har egen majoritet eller inte.” 
Grundlagen är skriven så att en statsministerkandidat inte behöver vinna majoritet av rösterna när riksdagen tar ställning till talmannens förslag (bara om en majoritet röstar nej till talmannens förslag är förslaget förkastat). Därför är det rimligt att den kandidat som till talmannen kan presentera flest riksdagsledamöter får uppdraget.
Om s-mp-v får 160 mandat, sd 16 mandat och Alliansen 173 mandat når ingen statsministerkandidat upp i de 175 mandat som krävs för egen majoritet.
Sahlin menar att hon i detta läge borde bli statsminister. 
Det är inte rimligt. Alliansen har fått stöd av flest väljare. Uppdraget att bilda regering borde gå till den.
Sedan kan regeringen söka stöd i utskotten för sina förslag. Bara om s-v-mp-sd bildar gemensam front faller regeringens förslag. Alltså skulle en borgerlig regering bara falla om Sahlin röstar tillsammans med sverigedemokraterna. Men Sahlin lovar ju att inte samarbeta med dem, så då är det ju lungt.
Se mer: Låt inte s göra sd till maktfråga, Lars Ohly kritiserar s/mp-utspel om sd, Socialdemokraterna rider på sverigedemokraterna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen