Så skapar Kina nytt slavimperium i Afrika

Medan vi i väst tror att vi är ensamma om att bry oss om Afrika, och babblar om bistånd, så håller Kina på att lägga under sig kontinenten för att suga ut allt som där finns — utan varje tanke på mänskliga rättigheter, frihet eller demokrati. Peter Hitchens (yngre bror till den mer kände Christopher) gör en utomordentlig analys av läget i Afrika efter en rundresa där. I Daily Mail skriver han, How China has created a new slave empire in Africa.
Han inleder med att beskriva hur han och två andra journalister höll på att bli lynchade i Kongo. Hatet mot västerlänningar var enormt, skriver han och fortsätter:

Varför ville de döda oss? Vilken var förklaringen till deras vrede? De trodde att om jag rapporterade om deras sätt att leva skulle de förlora sitt enda levebröd. Dessa fattiga, hopplösa, arga människor överlever genom att leta och gräva efter kobolt och koppar i smutsen och dammet i övergivna koppargruvor i Kongo. De sänker sig för hand 25 meter ner i schakten, sköljer sina fynd i kolerasmittat vatten fullt av mänsklig avföring, för att sedan släpa enorma laster per cykel till staden Likasi där mellanhänder köper metallen och säljer vidare, i huvudsak till kinesiska företrädare som är i ständig jakt på viktiga metaller.

Hitchens berättar sedan varför stämningen blivit så laddad när tre journalister dök upp. De hade först blivit avvisade från området av en polis, och när de kom tillbaka med tillstånd hade den lokala gangsterledaren förberett ett bakhåll.

De som letade efter metall kände rädsla — underblåst av gängen — för att om folk som mig publicerade information om deras smutsiga leverne skulle gruvområdet stängas och deras enda försörjning tas ifrån dem.
Jag kan inte ge en bättre beskrivning i mikroformat av hur ondskefull utvecklingen nu är i Afrika.
I ren desperation säljer stora delar av kontinenten sig själv till en ny era av korruption och i praktiken slaveri medan Kina köper upp all metall, mineraler och olja man kan komma över: koppar från telefon- och elledningar och alla råvaror som behövs för moderna liv. Det är grymt och girigt, men för afrikaner är det bättre än alternativet, vilket är långsam svält.
Enligt min mening — och inte bara därför att jag var nära att bli dödad — är Kinas cyniska nya vision om ett afrikanskt imperium ett ondsint äventyr.

Han berättar hur kineser gapflabbar åt västvärldens biståndspolitik, och säger ”Det enda land som blivit rikt på donationer är Vatikanen”. Hitchens namnger inte de han intervjuat, även om de givit sitt medgivande, eftersom han inte tror att de förstår hur stor risk de utsätter sig för genom att kritisera kineserna i Afrika.
En namngiven person är dock den välkände opositionsledaren i Zambia, Michael Sata, som säger: ”Kineserna är inte här för att investera, de är här för att invadera … Var våra kinesiska kamrater än slår sig ner, så bryr de sig inte om lokalbefolkningen. De behandlar folk som om de vore slavar.”
Ja, när ska Sverige och Europa vakna ur sin naiva tro att demokrati och mänskliga rättigheter inte har mäktiga fiender i världen? Västvärlden vill väl, men ska man lyckas måste man se världen som den ser ut. Kina har inga avsikter att göra villkoren för Afrika bättre, man tänker suga ut allt som finns och lämna en soptipp kvar.
Vad säger vi om det? Ingenting! Vi är fullt upptagna med att tala skit om amerikaner…
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen