Kris för Europas ‘mjuka makt’

Det blev inga hårda tag mot Ryssland vid Europa rådets möte idag, rapporterar Euronews i Council of Europe refuses to punish Russia:

Majoriteten av rådets 47 medlemsländer var emot starkare beslut än att göra uttalande som fördömer Ryssland för ”allvarliga brott” mot rådets regelverk …
Veckans debatt visar att det knappast finns möjlighet för någon dialog alls mellan Ryssland och Georgien just nu. Den visar också att det finns liten appetit i Europa för en kraftmätning med Ryssland i dessa frågor.

Det betyder att Europarådet för de mänskliga rättigheterna inte står upp för de mänskliga rättigheterna när de hotas med vapenmakt. Europas ”mjuka makt”, den man så stolt talat om som en intelligentare väg än USA:s störtande av diktaturer med militär överlägsenhet, visar sig vara så mjuk att den böjer sig för vad som helst.
Sveriges statsminister tillhörde de mer offensiva, Speech by Fredrik Reinfeldt, Prime Minister of Sweden:

Den militära aggressionen och Rysslands erkännande av Sydossetien och Abchazien är brott mot folkrätten. Om Europeiska rådet vill upprätthålla sin trovärdighet, måste det agera. Det är vårt ansvar att handla när brott har begåtts mot internationell rätt.

Men några kraftfulla åtgärder vidtogs alltså inte.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , ,, , , , , , )

Rulla till toppen