Labours nye integrationsminister avvisar shariadomstolar

Efter Gordon Browns ommöblering för av den brittiska regeringen nyligen blev Sadiq Khan, 38, immigrationsminister. Han är människorättsadvokat, parlamentsledamot sedan tre år, och muslim.
Men som minister tar han nu avstånd från regeringens tidigare medgivande av att instifta shariadomstolar i England. Det rapporterar Sunday Times i Muslims rebuffed over sharia courts och Mail on Sunday i Sharia law is ‘not fit for the UK’, says a Labour Muslim MP.

Han säger att shariadomstolar skulle avstyra muslimer från att utveckla band med andra kulturer och etniska grupper…
Sadiq Khan säger att kvinnor kan bli diskriminerade av shariadomstolar, vilket kan ge orättvis förhandlingsposition mellan könen.

Tidigare har han vänt sig mot att muslimer ser sig som offer, har Guardian rapporterat i British Muslims have ‘victim mentality’, says Labour MP:

Brittiska muslimer lider av en “offermentalitet” och behöver ta större ansvar för sina egna liv, säger den muslimske parlamentsledamoten idag. Sadiq Khan säger att muslimer har fel när de är mer upptagna av utrikespolitik än med välfärdsfrågor.

Även om Khan också uttryckt stöd för särintressen (vilken politiker gör inte det), så är hans budskap tydligt med att muslimer måste assimileras in i det brittiska samhället som liknar det jag diskuterat i Liberalism kräver assimilering. Det är genom att verka som alla andra och i gemenskap med alla andra som muslimer kan bli en del av det brittiska samhället. Han vänder sig emot segregering som blivit den verkliga effekten av det som kallas integration, och som inte ställer krav på respekt för majoritetssamhället.
Här finns en ton jag gillar. I Storbritannien har man gått längre i att acceptera islam som en stat i staten än i Sverige. Ärkebiskopen där har sagt att sharialagar är “ofrånkomliga” i framtidens England (se här, här, här, här, här). Men där pågår ändå en diskussion om vad som ska gälla. Och nu verkar debatten hamna i ett intressant läge, där man ifrågasätter tolerans för intoleransen. Även från muslimskt håll. Också Sverige borde våga diskutera dessa frågor mer, då kan vi undvika motsättningar och missförstånd. Tystnaden är oroväckande.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen