Journalister: medier så vinklade att de offrar sin trovärdighet

I en mycket uppmärksammad artikel skriver en av USA:s mest kända och respekterade journalister, Michael Malone, att massmediernas bevakning av presidentvalet är så vinklad att man offrar sin egen framtid, Media’s Presidential Bias and Decline:

De traditionella medierna spelar ett mycket, mycket farligt spel. Med sina läsare, med konstitutionen och med sitt eget öde. Partiskheten i bevaktningen av valrörelsen i tidningar och TV är inte bara häpnadsväckande, utan upprörande. De senaste månaderna har jag gått från att skaka på huvudet åt den uppenbart ensidiga vinklingen till att i desperation skrika vid TV:n och datorn. Men värst av allt är att jag de senaste veckorna — för första gången — skäms över den bransch jag jobbat inom hela mitt vuxna liv.

Han syftar inte på den hårda bevakningen av Sarah Palin. Om hon vill spela i den högsta ligan, måste hon vara beredd på tufft spel. Malone förklarar:

Nej, det jag (tillsammans med många andra amerikaner) vänder mig emot  är bristen på motsvarande hårdhet i bevakningen av den andra sidan — eller värre, mediernas villighet att aktivt agera som Barack Obamas attackhundar…
De senaste dagarna har till och med demokrater, som har njutit av att medierna låtit bli att granska deras kandidat, börjat att känna sig illa till mods eftersom de förstår att ingen i längden vinner på avskaffandet av en fri, oberoende och rättvis mediebevakning … Till och med Dan Rather anser att medierna blivit för partiska i den här valrörelsen.

Malone menar att traditionella medier begår självmord när man så totalt exponerar sin partiskhet för ett regeringsalternativ framför ett annat. Han varnar sina kollegor, och särskilt chefredaktörerna som har till uppgift att skapa en balanserad helhet, för att man har en yrkesmässig katastrof att vänta. Nya medier, inte minst på internet, kommer att ta över när människor inte längre vill betala prenumerationer eller zappar till andra program än nyhetssändningar på TV.
Ja, om inte traditionella medier erkänner sitt totala misslyckande i bevakningen av 2008 års presidentval, då är de slut.
Och det skulle inte förvåna mig om en backlash kommer redan på valdagen. I protest mot mediernas falskhet hoppas jag man röstar på John McCain och ger honom en lika överraskande seger som Harry Truman fick 1948.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen