Irak allt mer stabilt, allt viktigare aktör i regionen

Robert Reid har varit AP:s krigskorrespondent i Irak sedan Saddam Husseins tid. Hans senaste analys från Bagdad publiceras i helgen i flera tidningar, som Philadelphia Inquirer i Stable Iraq could influence Mideast:

Medan våldet i Irak minskar, överväger grannländerna hur de ska hantera landet som kan återkomma som en nyckelspelaretillsammans med Saudiarabien och Iran i en av världens mest strategiska regioner.
Rollen som regional maktfaktor kan verka långsökt för Irak, ett härjat land mest känt för bilbomber, dödspatruller och självmordsattacker.
Men ändå: länder i Mellanöstern kan inte ignorera den potentiella roll som ett starkare Irak med 28 miljoner invånare kan spela som granne till Iran i öst, Syrien och Jordanien i väst och med en av världens största oljereserver under marken. Av dessa skäl har USA inte råd att förlora fokus i Irak … Det är troligt att Irak kommer att spela en betydande roll i Amerikas Mellanösterpolitik i årtionden, även sedan Pentagon reducerar den militära närvaron och flyttat tonvikten till Afghanistan.
Mellanöstern har en vana att grusa förhoppningar, och de optimistiska prognoserna från Bush-administrationen om Irak som ett föredöme i form av demokrati av västerländskt snitt i Arabvärlden har länge saknat trovärdighet. Men hur osannolikt det än kan låta idag, kan ett relativt stabilt Irak ha alla de kort på hand som är nödvändiga för att stiga fram som en tongivande maktfaktor i Persiska viken, där Saudiarabien och Iran konkurrerar om ledarskapet.

Detta visar att Irak är på rätt väg. För första gången sedan invasionen talar alltså bedömare med stor erfarenhet och kunskap om ett Irak som maktfaktor i världspolitiken.
Än är således inte ambitionen körd om demokrati i Mellanöstern, det George W Bush talade om i sitt andra installationstal. Tvärtom synes utvecklingen mer tala för demokratiska Irak än för vänsterns domedagsprofetior.
Jag gläds något oerhört över detta. Inte därför att vänstern får fel, utan för att irakierna nu kan hoppas om en framtid i frihet och demokrati, utan diktaturens förtryck och utan fundamentalisternas blodiga förbannelse.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen