Föredrar socialdemokratin talibaner?

En av socialdemokratins mest uppburna politiker under 1900-talet, Tage G Peterson, har ännu en gång i debattartikel uttryckt sin avsky och sitt förakt för demokratier medan han känner respekt för talibaner och andra förtryckare. Sydsvenskan sammanfattar väl i ledarsticket, Med sådana vänner…:

Sverige har enligt Peterson hamnat i ”tvivelaktigt sällskap” i Afghanistan och han syftar då på USA och Nato.
Själv föredrar Thage G. Peterson talibanernas sällskap, även om de under sin tid vid makten ”utförde hemska och avskyvärda handlingar”.
Själv skulle han förmodligen inte vilja leva i en religiös medeltidsdiktatur där kvinnor betraktas som boskap. Men åt afghanerna kan det duga.

Från socialdemokratiskt håll kommer inga invändningar mot Tage G. En annan av riksdagens talmän, Birgitta Dahl (s), hyllade Pol Pots revolution i Kambodja. Den innebar att nära halva befolkningen dödades.
Jag tycker det är dags att börja ställar frågor om vilken människosynen är inom socialdemokratin, och vad man anser om demokrati. Partiet kan inte få komma undan med den här typen av uttalanden, som antyder att rörelsen inte respekterar varesig demokrati eller mänskliga rättigheter. Åtminstone inte för människor i tredje världen. Var står socialdemokratin, egentligen?
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , , )

Rulla till toppen