EU ger Sacharovpriset till kinesisk människorättsaktivist

Europaparlamentet kan faktiskt fatta ett och annat klokt beslut också, inte bara vräka ut nya byråkratiska regler. Helsingin Sanomat rapporterar i Chinese democracy activist gets Sakharov Prize:

Kinesiske dissidenten och demokratiaktivisten Hu Jia tilldelas årets Sacharovpris. Hu är en av Kinas mest kända människorättsaktivister … Talmannen i Europaparlamentet Hans-Gert Pöttering säger att beslutet att tilldela Hu Jia priset är ett erkännande av alla kinesiska människorättsaktivister som dagligen kämpar för frihet.

Det är ett djävt beslut, ett som norska Nobelkommittén uppenbarligen inte vågade fatta om fredspriset. Kinesiska regimen har genast avfärdat priset och kallar det inblandning i Kinas inre angelägenheter.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen