Därför tror jag på McCain-seger

Är det inte löjligt att hålla på McCain, han har ju redan förlorat?! För mig symboliserar den här frågan människosläktets starka behov av samhörighet och konsensus. Man ändrar sig för att passa in, för att bli accepterad. Redan Aristoteles konstaterade att människan är en social varelse, ett politiskt djur, som önskar att smälta in. När massmedierna därför skapar en bild av att Obama självklart kommer att vinna, flyttar sig många mer eller mindre medvetet över till hans sida. Man vill ju inte stå utanför.
Men de flesta i de tjattrande klasserna tycks glömma att det finns andra gemenskaper än deras. Det som blivit en sanning inom dessa samhällsgrupper, behöver inte alls ha blivit det bland de medborgare som inte är särskilt intresserade av politik. Folk som lever sina liv där ute, och som snackar politik endast när valdagen närmar sig, har andra perspektiv.
När man läser David McCulloughs biografi över Harry Truman blir det tydligt att han aldrig tillhörde de mediala och politiska eliterna. Han var nära att avsättas av det demokratiska partiet inför presidentvalet 1948. Få i Washington DC trodde på honom, trots att han avslutat andra världskriget och varit president i tre år. Han tillhörde inte deras gäng. Han sågs som en småhandlare i herrkläder (haberdash) från obygderna i Missouri och det var en olyckshändelse att den store Franklin D Roosevelt lyft upp honom till vicepresident.
Alla eliter hade räknat ut honom. Men han vann presidentvalet 1948. Man hade glömt att amerikanska folket gör sina egna val och med sund skepsis ser på vad överheterna babblar om. Även om alla “experter” i alla tidningar hade sagt att Truman kommer att förlora mot Thomas Dewey, gjorde väljarna sin egen bedömning. Och vid köksborden utanför Washington kom man till en annan slutsats.
Jag tror samma sak kan hända den här gången. John McCain har flera drag som liknar Truman, egenskaper som ogillas i de fiiiina salongerna men som inger respekt ute i folkdjupet: envishet, självständighet och raka budskap. Det skulle inte förvåna mig om många av de väljare som gillar Barack Obamas talekonst, hans fräscha image, ändå, när de står i valbåset konstaterar att de egenskaperna inte är tillräckliga för att leda landet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen