Dagens Nyheter: alla svenskar är rasister

Dagens Nyheter förolämpar alla svenskar i dagens huvudledare, Där är inte här. Vi utmålas alla som svinaktiga rasister. Skälet? 16-åringen som sparkades ihjäl på Kungsholmen förra hösten blev uppmärksammad, men en 23-åring som skars till döds i Husby för några veckor sedan blev det inte. 
Anklagelsen riktas även om 16-åringens namn klingar föga svenskt – Riccardo Campogiani. Det spelar ingen roll, för DN vet hur alla tänker innerst inne:

[D]et är svårt att inte fundera över om skillnaden i hudfärg och trostillhörighet ändå inte har spelat en avgörande roll. “Det hade kunnat vara min son”. Det tankeexperimentet är troligtvis mer effektivt för majoriteten av landets politiker och journalister när det handlar om ljushyllta Riccardo, än om en svart muslim från Husby.

Det här säger mer om DN-redaktörerna än om DN:s läsare. Man föraktar svenska folket. Det här är en förolämpning av sällan skådat slag. Dagens Nyheter påstår att vi tänker enligt principen “Lite mörkare hy, lite sämre. Mycket mörk, mycket sämre.” Jag har aldrig upplevt att någon i min bekantskapskrets knyter människovärde till en skala kopplad till hur brun huden är.
Visst hör man klagomål på att invandrarungarna inte sköter sig, att de tar plats på ett sätt som inte stämmer med de svenska sociala koderna, att deras stöddighet är jobbig och att man därför inte vill umgås med dem.
Men detta har ju ingenting alls med hudfärg att göra, det handlar om socialt beteeende. En person med hundraårig bakgrund i Sverige som beter sig som en del från förorten, blir inte heller populär.
DN skriver att de unga i Husby och Kista kastar sten på brandbilar och vandaliserar polisbilar. Är det ett beteende som DN menar att vi ska applådera och imponeras av? Är det något som för oss närmare varandra?
Få håller nog med. Vill man bli accepterad och respekterad i det svenska samhället, då ska man sköta sig, leva ett konstruktivt liv och ställa upp på samhället. Hjälpa till att göra det bättre. Inte slå det i spillror.
Så till de två morden (nu blev ju inte Riccardo mördad enligt svenskt rättsväsende, utan snällt och vänligt dagen av daga av ligister som slapp allt vad kännbara straff innebär). Varför blev det brutala mordet på 16-årige Campogiani uppmärksammat, och inte det av 23-årige Ahmed Ibrahim Ali? Därför att Campogianis vänner skapade uppmärksamhet kring mordet! De satte igång att organisera insatser och tog kontakt med makthavare.
Jag har ännu inte sett en bild av Ali i medierna. Han kastades ur en bil vid Karolinska, redan död. Mer än så har väl inte kommit ut. Inga i Husby och Kista startade i bostadsområdena demonstrationer mot våldet. Ingen anhöriga och vänner till Ali organiserade sig och spred information om vad som hänt.
Hur i helvete ska vi andra kunna veta vad som hänt en mörk natt i Husby?! Men DN utmålar oss omedelbart till rasister därför att vi inte protesterade mot ett mord vi inte visste något om.
Det sker, dessvärre, en hel del mord i vårt land. Ofta är det uppgörelser i kriminella kretsar. Ingen i Alis vänkrets har vad jag kunnat se i medierna givit signaler på att detta var något annat. Har några av Alis vänner vittnat om vilka mördarna är? Jag tror inte det. Man håller käften. Ett beteende som kriminella brukar använda, inte vanliga medborgare.
Hur i helvete ska vi andra då kunna reagera och förstå om alla håller käft om vad som egentligen hände?!
Dagens Nyheter är ute på mycket, mycket farligt vatten. Tidningen sprider fördomar och tomma anklagelser som bara skapar större avstånd mellan olika befolkningsgrupper. DN underblåser och legitimerar den vandalism som förekommer i förorterna. Och DN skapar en känsla av uppgivenhet hos oss som inte bor i förorten: vi är redan stämplade, så varför bry oss?
Dagens Nyheter borde be sina läsare om ursäkt. Och sluta sprida fördomar utan varje uns av belägg.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , ,
, )

Rulla till toppen