Svenskt bistånd fortsätter att belöna diktaturer

Jag borde ha lärt mig nu, men varje gång jag läser om hur Sverige och EU skickar bistånd till mördarregimer blir jag förbannad. Göteborgs-Posten skriver i ledaren Tyst diplomati är inte nog:

Dawit Isaak har nu suttit sju år i fängelse i Eritrea, utan vare sig åtal, försvarsadvokat, rättegång eller dom. Han får inte ens ta emot besök. Hur illa skall ett land uppföra sig för att bli omöjligt för EU-bistånd? Eritrea är en rättslös militärdiktatur. Ändå planerar EU att utöka biståndet!

Ja, man kan fråga sig hur korkade och naiva vi är i Europa. Vi bränner våra skattepengar på svin. Och låter dem hålla våra medborgare fångar. Hur sinnessjukt är inte det? Alla utbetalningar borde stoppas omedelbart. De ska inte ha en krona, förrän de släpper de politiska fångarna. Inte ens katastrofbistånd är motiverat. Det finna andra delar av världen där bistånd kan fungera som belöning för att man utvecklas åt rätt håll.
Afghanistan till exempel. Det är idiotiskt att världen inte lever upp till löften om bistånd till Afghanistan. Landet är inne i en demokratisk process, men den hotas nu i avsaknad av utvecklingsbistånd. Vårt bistånd ska belöna dem som har rätt ambitioner, men saknar medel. Inte belöna dem som dödar, förtrycker och våldtar. Lägg om! Lägg om!
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , )

Rulla till toppen