25 år sedan löntagarfondsmotståndet visade sin styrka

Det är den största politiska manifestation som ägt rum i Sverige.
Den 4 oktober 1983 samlades 100 000 människor utanför Riksdagshuset i Stockholm för att demonstrera mot planerna på att införa löntagarfonder.
För första gången samlades företagare i hela landet gick ut på gatorna med fanor och banderoller på samma sätt som arbetarrörelsen brukade göra.
Om denna historiska händelse ges nu en bok ut som förutom själva demonstrationen även behandlar tiden före och efter protesterna: ”Tjugofem år utan fondsocialism – dagen då företagarna sa ifrån”. Den publiceras av tidningen Entreprenör med Ronald Fagerfjäll som författare. I förordet heter det:

Det finns vissa tillfällen i historien som kan sägas vara vändpunkter. Utan att jämföra 4 oktober 1983 med världsomvälvande händelser som Berlinmurens fall den 9 november 1989, är denna dag ur svenskt perspektiv ändå mycket speciell. Och är man företagare och entreprenör är det faktiskt en dag som är helt exceptionell. Att 100.000 företagare och näringslivsrepresentanter från hela Sverige slöt upp för att demonstrera mot löntagarfonderna och den fondsocialism de stod för, är värt att reflektera över så här 25 år senare.

Instämmer. Och de svart-vita fotografierna på 100.000 människor som fyller hela området runt riksdagshuset i Stockholm är imponerande. Och särskilt som man vet att det är företagare som är på marsch.
Man kan också reflektera över vissa fakta, som att Thorbjörn Fälldin gick före arbetsgivareföreningen i att ta principiellt avstånd från löntagarfonder. Fagerfjäll skriver:

Centerpartiledaren Thorbjörn Fälldin hade redan vid midsommar 1976 uppmanat dåvarande regeringen att se till Sveriges bästa och avstå från kollektiva löntagarfonder … SAF svängde i sin inställning till fonderna efter storkonflikten 1980, eller snarare skall man säga att Curt Nicolin satte effektiv spärr för alla sorters förslag.

Som en av parterna på arbetsmarknaden försökte SAF länge nå en kompromiss om löntagarfonderna i Saltsjöbadsandan. Och folkpartiet lade fram sina egna förslag till löntagarfonder. Det fanns alltså från början, i mitten av 1970-talet, ingen gemensam borgerlig front mot löntagarfonder. Det var Fälldin som tog ideologisk och principiell ställning: alla förslag leder till fondsocialism och därför ska alla förslag avvisas.
Se mer: Svenska Dagbladet i Med LO:s fonder hade det blivit andra bullar, Sydsvenskan i Staten och kapitalet och Borås Tidning i Slutet på det galna kvartsseklet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen