Dags att halvera arbetsgivaravgiften

Stiftelsen Den Nya Välfärden har sedan tio år utfört opinionsmätningar om hur svenska folket uppfattar att företagarklimatet utvecklas. Och de två senaste åren anser svenskarna att företagarklimatet försämras . Det är en allvarlig signal till näringsminister Maud Olofsson och Alliansen om att man inte gör sitt jobb.

I tidningen ”4 oktober” intervjuas Jan Herin, tidigare chefsekonom på SAF och Svenskt Näringsliv, som vill halvera arbetsgivaravgiften eftersom det enligt vetenskapliga beräkningar kan ge ungefär 150 000 nya jobb.
Han dömer ut Alliansregeringens förslag i den nyss lagda statsbudgeten:

– Man föreslår bland annat en sänkning av arbetsgivaravgiften med en procentenhet och en sänkning av bolagsskatten från 28 till 26,3 procent. Det är en homeopatisk kompromissprodukt mellan allianspartierna, men det betyder bara småsmulor för de mindre företagen. En storbank med 10 miljarder i lönesumma tjänar 100 miljoner kronor på sänkningen av arbetsgivaravgifterna, men ett litet bolag med fem anställda och 1,5 miljoner i löner tjänar 15 000 kronor om året. Det är bara småpotatis.

Att halvera arbetsgivaravgiften skulle kosta omkring 200 miljarder kronor och kraftigt sänka skattetrycket. Det är en gigantisk förändring. Men jag tror att det är åtgärder av detta slag som behövs om Alliansen ska kunna vända trenderna, som alla pekar nedåt: konjunkturen, sysselsättningen, företagarklimatet och inte minst regeringspartiernas opinionssiffror.
Ska Alliansen vinna valet 2010 måste man börja föra en politik som ger jobb även i lågkonjunktur.
De svenska statsfinanserna är goda. Det är läge att använda denna styrka för att genomföra djärv politik för att verkligen — verkligen! — återskapa arbetslinjen och ge människor och företag frihet och framtidsmöjligheter.
Jag delar Jan Helins uppfattning att Alliansen gynnar storbolagen men struntar i småföretagen. Det är socialdemokratisk politik, som man borde bryta med, inte upprätthålla.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen