Vårdval en succé som sprider sig i landet

Helsingborgs Dagblad skriver i ledare, Viktigt med god förankring:

När landstinget i Halland för snart två år sedan införde ett så kallat vårdval i primärvården blev det snabbt omtalat. Att patienter genom sitt aktiva val gynnar vårdcentraler som lever upp till de sökandes behov och förväntningar visade sig vara ett i stort sett lyckat arrangemang för halläningarna. I dess spår har stora Stockholms landsting följt. Nu ska även region Skåne införa ett vårdval.

Men tidningen vill ge den socialdemokratiska oppositionen vetorätt:

Därför är det mycket olyckligt att femklövern i region Skåne skynda fram och genomföra vårdvalet utan att ha helhjärtat stöd av oppositionen, som självfallet även den måste ta sitt ansvar.

Vad är vitsen med demokratiska val om socaldemokraterna ska avgöra alla beslut, oavsett om de vunnit eller förlorat val? Den här ledarartikeln visar en mental låsning som finns inte minst inom journalistkåren, och som utgår från att socialdemokratin SKA bestämma ALLT i Sverige.
Demokrati bygger på att det alternativ som fått majoriteten har makten att genomföra sin politik fram till nästa val. Då kan medborgarna ge nytt förtroende eller byta ut makthavarna. Den processen får inte sättas ur spel.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen