Vänstern bär skulden för finanskrisen, Greenspan varnade

Det har hörts röster som sagt att det är den råa kapitalismen som förre centralbanken Alan Greenspan stod för som ligger bakom den nuvarande krisen. Men det är inte sant. Alan Greenspan varnade 2005 för det som nu hänt. Men den lag som på Greenspans varningar förelåg i finansutskottet stoppades av vänsterpolitikerna i demokratiska partiet. Med den lagen hade inte det som nu hänt kunnat hända. Det skriver Kevin Hassett hos Bloomberg i How the Democrats Created the Financial Crisis:

Ta bort Fannie Mae och Freddie Mac från ekvationen, eller reglera deras verksamhet klokt, och det blir svårt att föreställa sig hur den nu uppkomna situationen alls skulle kunnat uppstå. Hela denna röra hade aldrig hänt. Det är enkelt att identifiera de historiska tidpunkter som markerar början på slutet …
En del säger att den nuvarande situationen inte kunde förutses, ändå varnade Alan Greenspan kongressen 2005 om hur viktigt det var att de agerade mot Fannie och Freddie, i klarast möjliga ordalag … “Vi utsätter hela det framtida finansiella systemet för en substantiell risk.”
Det som hände sedan är häpnadsväckande. För första gången i historien föreslogs en omfattande reformlag i senatens finansutskott. Lagförlaget innehåll en mekanism som kunde beordra företag att minska på deras riskfyllda tillgångar … Men lagförslaget blev aldrig lag, av en enkel anledning: demokraterna röstade emot.

Det är alltså Barack Obama och hans partivänner som bär skulden till den oro på världens marknader vi nu ser. Det kanske ger en föraning om hur världen kommer att utvecklas om Barack Obama blir Förenta staternas president.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , ,)

Rulla till toppen