Valrörelsen riskerar att förvärra finanskrisen

Den massiva insats som finansminister Henry Paulson föreslog och som demonstrerar den handlingskraft som behövs för att återskapa förtroende i finanskrisens spår, riskerar nu att förlora udden eftersom kongressen inte lika snabbt godkänner insatserna. I National Review skriver Reagans ekonomiske rådgivare Larry Kudlow, Give Paulson a Clean Bill:

Ett rakt och snabbt svar på finansminister Henry Paulsons förfrågan, tillsammans med John McCains översynsfunktion, kan hjälpa till att rätta upp kreditkrisen … Men efter tisdagens senatsutfrågning är jag bekymrad. De regleringar som demokraterna vill knyta till Paulsons plan är anti-kapitalistiska.

Kudlow vill se större krav på öppenhet, men inte ta efter Frankrike eller Ryssland i statlig kontroll och reglering av marknaderna.
Sydsvenskan skriver i ledaren Hårda paket:

”Vi kommer inte att låta Wall Street komma undan med en check utan motkrav”, säger representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi. Demokraterna – med presidentkandidat Barack Obama i spetsen – efterlyser hårdare reglering av finanssektorn …
”Jag är övertygad om att detta omfattande paket kommer att kosta amerikanska hushåll betydligt mindre än alternativet”, sade Bernanke. Sannolikt har Bernanke rätt.

Ja, det är bedrövligt att demokratiska partiet inte kan lyfta sig över partipolitiken ens vid en kris. Genom den tveksamhet och den utdragna process som demokraterna nu skapar om Paulsons räddningsaktion kan betyda att chansen att återskapa ordning går förlorad och hela ekonomin drabbas. I så fall tar demokratiska partiet på sig ansvar för något som kan bli långt mycket värre än det vi sett hittills. Jag undrar om de förstår att de leker med elden.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , ,)

Rulla till toppen