Vägra sponsra diktaturer

Ännu en bok kommer i nästa vecka, som avslöjar biståndspolitikens totala haveri. Istället för att hjälpa svältande understöder i-världen diktaturer och finansierar deras krig som dödar de människor väst säger sig vilja rädda. Denna gång är det journalisten och Afrikakännaren Bengt Nilsson som utkommer med “Sveriges Afrikanska krig”.
Se författaren Bengt Nilsson berätta i BokVideo:

I boken skildras bland många andra ekonomen Stefan de Vylder, som i mitten av 1970-talet arbetade för Sida i Etiopien. Han utsattes för en komplott som sånär kostade honom livet, och frystes sedan ut av Sida när han försökte slå larm om missbruket av svenskt bistånd i landet. Den etiopiska militärjuntan beslagtog svenska lastbilar och byggde träningsläger för svenska pengar, miljoner och åter miljoner svenska kronor gick till inbördeskriget. Sverige stöttar fortfarande den etiopiska krigsekonomin.
— Det är fråga om missförhållanden i den svenska biståndshanteringen som är så allvarliga att de borde leda till åtal, säger Bengt Nilsson. I stället för att stödja fred och demokrati har svenskt bistånd till stor del stöttat krig och diktatur.

Ja, och trots detta har den svenska statens biståndsbudget ökat från 13 till 28 miljarder kronor per år under 2000-talet. Det har naturligtivis ökat trycket ytterligare på att pumpa ut svenska skattepengar i tvivelaktiga projekt och verksamheter som aldrig utvärderas ordentligt.
Se mer i G-P-ledaren Vägra sponsra diktaturer, intervju i DN Svenskt bistånd finansierar krig och DN-ledaren Det goda biståndet.
Se mer i bloggen: Korruptionen i biståndet borde leda till sänkt budget, EU hycklar om bistånd, Globalisering: Från fattigdom till rikedom.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen