Det EU inte förmår mot Ryssland fixar marknaden: kännbar bestraffning

Återigen framstår Europeiska unionen som en impotent och feg organisation som böjer rygg för totalitära krafter. Man lyckades visserligen hålla skenet om enighet uppe på kristoppmötet om Rysslands ockupation av Georgien, men det är sanneligen inget som skrämmer Ryssland. Förmodligen hånler man i Moskva åt den stackars Nicolas Sarkozy som man lurade skjortan av vid dennes tidigare besök i Moskva.
I Svenska Dagbladet skriver Rolf Gustavsson i Plockar Moskva av Sarkozy fjäderskruden?

Sarkozy blev antagligen lurad förra gången och det måste han nu försöka rätta till. Det väcker den helt centrala och grundläggande frågan efter krisen i Kaukasus: kan EU över huvudtaget påverka dagens politiska ledning i Moskva? I så fall hur? Konfrontation eller dialog?

Men medan EU står som en idiot mellan två hötappar, fungerar en annan institution desto rakare: de ekonomiska marknaderna. Konsekvenserna av det ryska agerandet är redan kännbara för Ryssland, rapporterar Marianne Björklund i Dagens Nyheter, Rysk nedgång trumfkort för EU:

Sedan konflikten utbröt har den ryska börsen fallit rejält, liksom valutan, rubeln. Internationella investerare skyr osäkra områden och med hög avkastning som främsta prioritet är risken att de plockar ut pengarna från Ryssland om det råder för stor osäkerhet om landets framtid.
– Ryssland är en del av det politiska och ekonomiska systemet och isolerar och försvagar sig själva med det som har hänt. Även om Ryssland lätt kan vinna militärt mot ett land som Georgien är den typen av agerande inte till dess fördel politiskt och ekonomiskt på lång sikt, menade den brittiske utrikesministern David Miliband.

Kapitalismen sätter hårdast press på Moskva. Det är ett fattigdomsbevis för demokratierna att de inte tydligare kan stå upp för de politiska värderingarna om frihet. Men när politikerna fegar ur, är det bra att ha ett ekonomiskt system som understöder samma värderingar.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen