I Världen Idag skriver Mats Tunehag, talesman för World Evangelical Alliance, en rak och tydlig artikel om hyckleriet i biståndspolitiken, Mer handel, mindre bistånd:
[V]id G8-mötet i Japan kom ett reflexmässigt och politiskt korrekt förslag från EU [om globala matkrisen]: öka biståndet till södra Afrika och skicka mer mat och gödsel.
Detta kan låta både generöst och bra, men är kortsiktigt och hycklande.
Vi vet sedan länge att det är handel och företagande som bygger upp länder. Vi vet också att just EU aktivt förhindrar afrikanska bönder och länder från att delta i den globala handeln genom importtariffer på afrikanska jordbruksprodukter. Vi vet även att EU:s jordbrukssubventioner, som går till framförallt franska bönder, slukar nära hälften av EU:s budget. Det överskott som produceras i EU dumpas sedan i Afrika. Detta dödar givetvis afrikanska jordbruk. Afrika behöver mer fri och rättvis handel och mindre bistånd.
Vi vet också sedan länge att globaliseringen har lyft hundratals miljoner människor ur fattigdom, svält och sjukdom. Det är därför anti-globaliseringsrörelsen – som skriker högljutt vid G8-möten – har både fel och är farliga.
I biståndsfrågan har jag inte litat på kristna organisationer, eftersom de sitter i Sida:s knä och matas med skattepengar. Därför har de länge försvarat en socialistisk världsordning där människor ska göras beroende av bistånd från väst. Men jag hoppas Tunehags artikel är en signal på att man nu vaknat ur de rosa drömmarna och ser verkligheten utifrån ulandsbefolkningens perspektiv: de ska tjäna sina egna inkomster genom att kunna sälja sina produkter på marknaden. Bara så kan fattiga människor nå uthålligt och ökat välstånd.
Biståndet har varit en lekstuga för i-världens självförhävelse, där kristna organisationer spelat med. Men att agera jultomtar och sprida kortsiktiga gåvor istället för att upprätta starka institutioner, som rättsstat, individuell frihet, demokrati och frihandel har varit förödande för den fattiga världen.
(Andra intressanta bloggar om politik, tullar, bistånd, biståndspolitik, ekonomi, företagande, entreprenörskap, fattigdomsbekämpning, frihandel, globalisering, tillväxt, EU, EU, jordbrukssubventioner, matkris)