Östros pressas om skatter

I Folkbladet (s) analyserar Widar Andersson en intervju med socialdemokraternas ekonomitalesman Thomas Östros i s-tidskriften Tiden, Tiden pressar Östros:

Östros får frågan om det ”inte är ofrånkomligt med ganska kraftigt ökade skatteuttag” om s vinner nästa val?
— Det tror jag, men då talar vi inte om den kommande mandatperioden utan om på längre sikt. Den stora lösningen ligger inte i att kraftigt öka skatterna utan att vi måste öka livsarbetstiden rejält för att klara välfärden.
Längre fram i intervjun lämnar dock Thomas Östros ett delvis annorlunda besked: ”Vi kommer redan till hösten, i vår alternativbudget, att ha mycket större skatteintäkter än den borgerliga regeringen…”
Jag känner heller inte alls någon förtjusning över ”kraftiga” skattehöjningar när de än kommer. Men s kommer inte att kunna slingra sig från tydliga besked när det gäller skatterna.

Så är det. Antingen ställer s upp på Alliansens förnyelse eller så går man till val på kraftiga skattehöjningar. Det senare är mycket enklare, eftersom den linjen inte kräver något nytänkande. Om de borgerliga måste försvara vad som hänt de senaste åren, kommer socialdemokraterna att tvingas försvara varför vi ska gå tillbaka till mandatperioden 2002-06. Det blir intressant att se om sådant tillbakablickande lönar sig i valmanskåren.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen