Ökade statsbidrag ger mer byråkrati – inte mer skola, vård, omsorg

De som talar för ökade anslag till offentlig sektor därför att de tror att det skulle ge mer till vård, skola och omsorg måste tänka om. När offentlig sektor får mer pengar, går de i första han till — mer byråkrati. Det finns nu bevisat i en ny studie, rapporterar SVT i Fler tjänstemän med ökat statsbidrag:

Det ökade statsbidraget till kommunerna går inte till att anställa fler inom vård, skola och omsorg. Istället anställs fler lägre tjänstemän. Resultatet av studien visar att en höjning av statsbidraget med 100 kronor per kommuninvånare höjer antalet lägre tjänstmän på kommunen med 1,5 procent men inte antalet anställda inom skola, vård och omsorg.

Läs mer hos Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, i Ökade statsbidrag ger inte fler anställda inom kommunens kärnverksamheter.
Offentlig sektor är i första hand bra på att bränna pengar, inte på att ordna service åt medborgarna. Tänk om ungefär häften av det vi i dag betalar till staten i skatt, stannade i våra egna plånböcker. Då skulle vi se till att köpa tjänster för pengarna, inte byråkrater.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen