Nu startar en helt ny presidentvalskampanj

Sarah Palins dundersuccé har förändrat hela den amerikanska valrörelsens dynamik. Nu är det Palin som är den nya, friska fläkten medan Barack Obamas högtravande tal börjar kännas gamla och uttjatade. Eller som centervänstertidskriften Slate skriver i A Pit Bull With Lipstick:

Hon har inte bara lanserat ett nytt varumärke (sitt eget). Hon har återlanserat en helt ny produkt: ledarduon McCain-Palin. Erfarenhet är inte längre det centrala temat. Reformer är. McCain och Palin presenterar sig som ledare som kan leverera därför att de talar och handlar utan hänsyn till politiska risker. ”Så här ser jag på det val amerikaner har att göra i detta val”, sa Palin. ”Inom politiken finns vissa kandidater som använder förnyelse för att göra karriär. Och det finns andra, likt John McCain, som använder sina karriärer för att åstadkomma förnyelse.”

Ja, eftersom Sarah Palin är förankrad i folkdjupet, och inte i eliten, kommer hon att kunna attackera Barack Obama mycket effektivare än Hillary Clinton, som ju trots allt gifte sig till makt och tillhört eliten i mer än 15 år.
Sarah Palin är sin egen, hon har gjort karriär på egna meriter och hon har inte ryggat tillbaka för mycket hårda politiska strider — även inom sitt eget parti, där hon ju störtade den sittande republikanske guvernören i Alaska när han vägrade ta itu med oegentligheter och slöseri. Palin gick hårt åt Obama i sitt tal, och slog underifrån. Hon företräder amerikaner i vardagen, medan Obama är en figur som företräder etablissemangen i media, politik och universitet.
Det geniala i hennes tal var att hon bara genom att demonstrera detta faktum, lyfta fram sin folklighet, fick Barack Obama att inte längre framstå som en fräsch kandidat för förändring, utan som en politiker av den gamla vanliga sorten.
Sarah Palin har också vitaliserat bilden av John McCain som den ”maverick” som han blivit så folkkär för att vara. Den här ledarduon i republikanerna har en mycket mer solid grund att stå på när det gäller förnyelse än Obama-Biden.
Om McCain-Palin håller trycket uppe kommer det att vara Obama-Biden som framstår som försvararna av det etablerade, av det bestående, av ovilja till förändring.
Nu börjar kampanjen på riktigt!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen