Sarah Palin och läppstiftspopulismen

Den demokratiska valstrategen Robert Shrum skriver i The Week Daily The Republicans’ Lipstick Populism:

Kombinationen av anti-Washington retorik och arbetarklass-melodrama kommer från och med nu att bli kallad “Palinesque.” Frågan är om denna show har tillräcklig energi att hålla till valdagen i november …
Läppstift, hockeymammor, älgkött, motstånd mot statligt slöseri — till och med McCain som krigshjälte — erbjuder tillsammans en brygd av identitetspolitik, kulturell förbittring och korkad fientlighet mot staten, allt skapat för att distrahera väljarna från de politiska frågor som annars skulle dominera denna valrörelse.

Inte lite bitterhet här, va? Men vem är det som skapat gruppidentitetspolitiken? Vänstern! Genom alla sina krav på kvotering och tal om diskriminering har vänstern skapat ett fokus på yttre attribut. Och när de nu ingår i det allmänna medvetandet, så finns det naturligtvis alla anledningar till att alla spelar an på denna mentalitet för att vinna makten, även när man vill använda makten för att ändra inriktning.
Så länge det handlar om kompetenta personer — och av det jag sett är Sarah Palin mer kompetent i rollen som politisk ledare än Barack Obama — finns det ingen anledning att inte anspela på de opinionsströmningar som finns i samhället. Det är ju enbart smart.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen