Kan Israels nästa kvinnliga premiärminister nå fred?

Israels utrikesminister Tzipi Livni har vunnit partiledarvalet i regeringspartiet Kadima. Hon blir därmed Israels nästa premiärminister. Men frågan är för hur länge.
Det ledande oppositionspartiet Likud, under förre premiärminister Binyamin Netanyahu, är ikapp Kadima i opinionsmätningarna. Och han har vind i seglen sedan Kadimapartiet inte lyckats skapa fred genom uttåget från Gaza. Arkitekten bakom utrymningen av bosättningarna var Ariel Sharon. När han insjuknade var det ingen som hade de ledarkvaliteter och den speciella blick för politik och militärstrategi som krävs för att bli en framgångsrik preimiärminister i Israel.
Netanyahu är en hök och Livni kan upplevas som osäker om vilken hennes strategi är för att försöka uppnå ett Israel utan attacker från omgivande arabiska områden.
Ariel Sharons plan var att ensidigt och med hänsyn till säkerhetspolitiska krav på ett försvarbart Israel dra sig ur ockuperade områden. Han trodde inte längre på förhandlingar med palestinierna och deras uppbackare i form av Iran, Hizbollah och andra vars högsta ambition inte är fred utan att utplåna Israel.
Men för att klara ett sådant svårt, kontroversiellt och radikalt projekt var Sharon tvungen att lämna Likud och bilda sitt eget parti Kadima. Och sedan leda komplicerade säkerhetspolitiska lösningar utmed Israels gränser. Att lyckas med en så dramatisk lösning kräver ett starkt och kombinerat politiskt och militärt ledarskap. Sådana växer inte på träd. Sharon hade det. Men han lämnade ett stort tomrum efter sig.
Nästa israeliska parlamentsval kommer att avgöra Kadimas framtid. Netanyahu är beredd att föra mer traditionellt politik, och frågan är om Tzipi Livni kan fylla Sharons skor. Avgående premiärminister Ehud Olmert klarade det inte.
Mer i bloggen: Sharon går längre för fred än någon annanElie Wiesel: What next?, Shimon Peres kandiderar för Kadima.
Se mer i Tzipi Is New Kadima Party Leader, Israelis Would Back Kadima Led by Livni och Israeli fears boost opposition Likud.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen