Iraks premiärminister vill se flyktingar återvända hem

Den irakiske premiärministern Nuri al-Maliki är på besök i Tyskland, där hans budskap är att uppmana irakiska flyktingar att återvända hem och hjälpa till i uppbyggnaden av det nya Irak. Deutsche Welle rapporterar i Merkel Backs Baghdad on Return of Iraqi Refugees:

Al-Maliki, som besöker Tyskland och Italien denna vecka för att tala för ökade investeringar, är angelägen om att presentera en ny image av hans tidigare våldsutsatta land och bjuda in europeiska företag att investera i hans land.
”Irak har grundförutsättningarna och är kapabelt att hantera säkerhetssituationen på egen hand”, sa al-Maliki till reportrar under en gemensam presskonferens med Angela Merkel på onsdagen …
”Vi är nöjda med att flera tyska företag är intresserade av att delta i rekonstruktionen av Irak”, sa Merkel. ”Säkerhetssituationen i Irak förbättras steg för steg, vilket ger de nödvändiga förutsättningarna för politisk och ekonomisk utveckling”, sa hon.

Utveckling i rätt riktning. Så kan Irak beskrivas. Steg för steg skapas för första gången ett fritt och demokratiskt Irak. Visst kan det under årtionden prövade landet drabbas av bakslag, men nog anser jag det självklart att hoppas att irakierna nu, efter störtandet av Saddam Hussein, kan få ett bättre liv och framtidshopp.
Jag undrar vad Irakkrigsmotståndarna tycker dessa dagar. Tycker man att det är för djävligt att irakierna nu får frihet, demokrati och utveckling? Är antikrigsaktivisterna fortfarande emot att diktatorns störtades? När man nu ser att det finns framtidshopp, tycker man fortfarande priset för friheten är för högt? Hade man hellre sett att Irak fortsatt vara ett skräckvälde under en blodsbesudlad tyrann?
Se också Iraks premiärminister i Aftonbladet: Vi vill att alla ska kunna återvända.
(Andra intressanta bloggar om , , ,, , , , , , ,, , , )

Rulla till toppen