General Petraeus lämnar ett hoppfullt Irak

Nyhetsbyråer som AP rapporterar att general David Petraeus i går överlämnade befälet över amerikanska trupperna i Irak till sin efterträdare, David Petraeus leaves Iraq after 20 months.
När Petreaus för 20 månader sedan kom till Irak var läget hopplöst. Men sedan han fullföljt den nya militärtaktiken för motoffensiv (the surge), är nu våldet på lägre nivå än på årtionden. Petreaus sa vid avskedsceremonin att läget nu är hoppfullt, men fortfarande inte fullgjort.
En utförlig analys av läget i Irak finns i Weekly Standard, The Endgame in Iraq, av förre vice arméchefen Jack Keane och säkerhetsexperterna Frederick Kagan och Kimberly Kagan. De summerar nu när Petraeus överlämnar befälet:

Uppgiften för de amerikanska trupperna i Irak har skiftat snabbt från insatser i motoffensiv till fredsframtvingande insatser (the mission of American forces in Iraq is shifting rapidly from counterinsurgency to peace enforcement).

Alltså: uppdraget i Irak börjar alltmer likna ett FN-uppdrag.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , ,, , , , , )

Rulla till toppen