Skarpast om regeringsförklaringen

Det är svårt att skriva vasst om statsministerns regeringsdeklaration, eftersom han inte hade någon ambition att chockera eller förvåna. De här två tidningskommentarerna är bäst av de jag hunnit ta del av.
Vestmanlands Läns Tidning beskriver regeringens framgång genom att peka på oppositionens agerande, en smart värdemätare. Man skriver i Socialdemokraterna bekräftar att regeringen har rätt färdriktning:

Den tid är förbi då man på allvar kunde drömma om att göra Sverige till landet annorlunda, ett laboratorium för vågade samhällsexperiment, alltid utförda i full skala. Faktum är att socialdemokraterna bekräftar detta vägval, inte så mycket med ord men desto mer i handling.
Deras ledande företrädare skäller ofta som bandhundar mot enskildheter i regeringspolitiken. De ger stundtals intryck av att skjuta på allt som rör sig. Men i stora drag skuggar de regeringspolitiken. De inser också att bidragssystemen behövde renoveras. Nu sjösätter de sin egen jobbpolitik. De bejakar jobbavdragens båda första etapper och nöjer sig med att opponera mot den tredje. De har också påbörjat en u-sväng i synen på skolan. De försöker till och med framställa sig som det bästa partiet för företagarna.

I Svenska Dagbladet gör Per Gudmundson en annan jämförelse, med Europas andra regeringar, Etikettsexperterna får väl ursäkta:

Sänkta skatter och mer resurser. Detta är möjligt tack vare den jobbpolitik som sätter fler i arbete. Regeringen Reinfeldt har mycket kvar att ta tag i. Samtidigt är man kanske Europas mesta reform­regering, och fortsätter på samma sätt i och med den nya regeringsförklaringen.

Ja, det är i jämförelser med andra som Alliansen bör utvärderas, inte utifrån önsketänkande. Även om önsketänkande är mycket roligare…
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen