Fokus FRA-artikel har brister

Det förvånar inte mig att förre försvarsministern Mikael Odenberg, till PJ Anders Linder i SVD:s ledarblogg, dementerar Fokus-artikelns påstående om att han lurade partiledarna i regeringen att gå med på FRA-lagen med det falska budskapet att socialdemokraterna var med i båten.
Trovärdigheten i artikeln sjönk när jag läste det, eftersom uppgörelse över blockgränsen i en sådan viktig fråga torde ske på partiledarnivå. Mikael Odenberg visar också att en sådan uppgörelse hade varit otänkbar i det skedet av processen:

Min arbetsmetod är inte att lura omgivningen att fatta vissa beslut genom att ljuga för dem. Det har jag inte gjort den här gången heller. Självfallet var partiledarna informerade om min ambition att få med (s) och om arbetet för att åstadkomma detta (f ö bekräftat av dåvarande s-gruppledaren Britt Bohlin i Rapports dokumentär) men aldrig någonsin har jag påstått att saken redan skulle vara i hamn. Därtill faller ett sådant påstående i detta stadium på sin egen orimlighet. Även om socialdemokraterna skulle vara intresserade av en uppgörelse så är det självklart att de inte kan binda sig för det redan före en lagrådsremiss. Det vore ju närmast idiotiskt – och socialdemokraterna är inte idiotiska.

Det är synd att kvaliteten på undersökande journalistik i Sverige inte är högre. Fokus har haft en god ambition och jag hoppas att fler strävar efter den här typen av djuplodande granskning. Men man hade uppenbart behövt jobba ytterligare någon tid med manus innan det publicerades.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen