Detta är skillnaden mellan Obama och Palin

I London Times, Sarah Palin: It´s go west, berättar Gerard Baker om den bästa beskrivning han hört av skillnaden mellan de två nya stjärnskotten på den politiska himlen i USA:

— Vad är skillnaden mellan Sarah och Barack?
— Den ene är en välskapt, snygg, och om vi ska vara ärliga, sexig godbit.
— Den andre jagar och dödar sin egen mat.

Underbart.
Baker förklarar sedan att Sarah Palin kan vara början på en förnyelse av det republikanska partiet mot en ny sorts konservatism, den sort som finns i den amerikanska västern (och som tydligast personifierades av Barry Goldwater). Baker skriver:

Hon erbjuder en möjlighet för ett försvagat republikanskt parti att återskapa kontakten med vanliga amerikaner. Hon är konservativ, men hennes konservatism är av en annan sort än den som intoleranta, obegripliga vita män står för och som skadat partiet på senare år. Hon finns mycket närmare den variant som amerikaner tillämpar i sin vardag — bland arbetande kvinnor som stretar med livspusslet — än någon republikansk ledare i modern tid.
Kontrasten med Obama är särskilt kraftfull. Bara det faktum att Palin inte gått på elitskolor men ändå lyckats — vardagligheten med vilken hon så träffsäkert läxade upp Obama med i sitt tal — är det som gör henne så attraktiv för amerikaner. Och som abortmotståndare replikerar hon med kraft på myten om att kvinnor obligatoriskt måste tillhöra den radikala feminismen.

Ja, det var detta som fick mig i februari att lyfta fram henne i bloggen. Jag älskar politiker som är förankrade i vanliga människors vardag och aldrig, aldrig förlorar detta perspektiv hur mycket makt och berömmelse de än får. Det går på några få minuter att avgöra om en människa har kvar sin jordnära identitet, eller om man sålt sin själ till det politiska systemet och staten. De politiker på högre nivå som inte gjort det är få, tragiskt få. I alla länder. Och jag tror att Sarah Palin tillhör denna unika skara. Detta är vad amerikanska folket är på väg att upptäcka.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen