Bra att försvarsbeslutet skjuts upp

Svenska Dagbladet rapporterar, Försvarsbeslut först nästa år:

Regeringen skjuter upp försvarsbeslutet. Kriget mellan Ryssland och Georgien kräver en ny säkerhetspolitisk bedömning. Det kan leda till omprövningar av försvarspolitiken …
– Vi såg i Georgien att det inte var stora styrkor, ett par 10 000-tals man på sin höjd på ryska sida. Däremot skedde det mycket snabbt – och så har inte svenska försvaret varit politiskt styrt tidigare, säger Sten Tolgfors och tillägger:
– Det andra är att användbarheten måste öka. Jag vill ha förband som är användbara både borta och hemma, understryker han.

Kloka ord. Äntligen besked som känns insiktsfulla. Det är i konkreta termer om försvarsförmåga som försvarspolitiken borde handla. Vad ska försvarsmakten klara av?
Det betyder att det måste bli ett slut på att se försvaret som en mjölkkossa som man kan ta resurser ifrån medan man pladdrar plattityder om “fred på jorden” och miljön som största säkerhetspolitiska hotet.
Försvaret handlar om att med våld kunna avvisa angripare som försöker köra över oss, hota oss eller på andra sätt med vapenmakt eller våldsmetoder få Sverige på knä.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , )

Rulla till toppen