Bolånekrisens orsaker: se kortdokumentär

Den här kortdokumentären på 9 minuter ger en blixtbelysning på varför bolånekrisen uppstod i USA. Den startade 1995 med lagstiftningen ”Community Reinvestment Act”, där banker och låneinstitut stimulerades att ge lån utan säkerhet till människor som inte hade inkomster nog att betala räntor och amorteringar. Demokratiska partiet var pådrivande och Bill Clinton var president.
Denna utlåning började i sin tur en fastighetsbubbla att växa fram eftersom folk som inte hade råd började köpa villor. Spekulanterna strömmade till och då stiger priserna.
När varningssignalerna kom försökte Bush-administrationen strama åt utgivningen. Men demokraterna satte stopp. McCain arbetade för åtstramning i senaten. Obama agerade till förmån för bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac — de som satte igång den aktuella krisen.
Se den här kortdokumentären! Den sätter verkligen utvecklingen i perspektiv. Och den har källhänvisning och redovisar fakta: Burning Down The House: What Caused Our Economic Crisis? (YouTube)
httpv://www.youtube.com/watch?v=1RZVw3no2A4&feature=iv&annotation_id=event_597487
Denna bild stämmer med de analyser som bloggen tidigare hänvisat till: Fördelningspolitik bakom finanskrisen.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , ,)

Rulla till toppen