Vänder Turkiet väst ryggen?

I Los Angeles Times skriver Soner Cagaptay, östeuropaforskare som nu är gästprofessor vid Bahcesehir-universitetet i Istanbul, en intressant artikel om Turkiets framtida vägval, Turkey bows to the dark side:

Iranske presidenten Ahmadinejads Turkiet-resa är ett tecken på att väst inte längre kan ta Turkiet för givet som en pålitlig allierad mot Iran.

Soner Cagaptay berättar att utländska politiska gäster brukar besöka någon mindre moské, men i fredags fick Ahmedinejad be i den legendariska Blå moskén i Istanbul, Turkiets symbol för tolerant Ottomansk islam. Och Ahmadinejad gjorde fredagsbönen till en politisk show, sänd i TV.
På vägen från moskén stoppade Ahmadinejad limousinecortégen för att kliva ut och uppviglade folk att skrika: ”Död åt Israel! Död åt Amerika!” Soner Cagaptay skriver:

Även utan detta beteende hade ett besök av en ledande företrädare för en auktoritär, anti-västlig diktatur skapat kontroverser i turkisk politik för bara några år sedan. Inte så idag. Det regerande islamistiska AK-partiet öppnade inte bara portarna till den Blå moskén för Ahmadinejad utan instämde i tysthet i hans vägran att visa respekt inför Kemal Ataturk, grundaren av det sekulära Turkiet — vilket är ett betydande brott mot det diplomatiska protokollet.

Det ser ut som att de misstankar jag i bloggen haft mot islamistiska AK-partiets verkliga ambitioner får rätt. Den enda sekulära och demokratiska muslimska staten kan snart vara ett minne blott.
Se mer i bloggen: Ayaan Hirsi Ali om Turkiet och demokrati, Sekulär stat förutsättning för demokrati, Turkiska presidentvalet: Islamisternas slutseger?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen