Utan signalspaning försvagas Sveriges frihet

Jag orkar inte delta i debatten om FRA, eftersom överdrifterna är för många på ena sidan och klantigheten för stor på den andra. Resultatet är ett skyttegravskrig där ingen lyssnar på vettiga argument. Helsingborgs Dagblad försöker dock lyfta blicken, Mer än grässtrån och sandkorn:

Vill man få lite perspektiv på signalspaningsfrågorna, och på underrättelsefrågor i allmänhet, kan man med fördel läsa Wilhelm Agrells nyutkomna Maskerad front: Kalla krigets underrättelsehistoria (Historiska media). Det handlar inte, som man hade kunnat tro, om storspioner eller landsförrädare – i alla fall inte huvudsakligen. Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, framhäver snarare ”mer anonyma delar av underrättelsesystemen” som ”spelade en långt mer avgörande säkerhetspolitisk roll, ofta helt utanför det mediala rampljuset”.
Denna anonyma verksamhet, av vilken signalspaningen var en del, spelade enligt Agrell en betydande roll . . . Ändå framstår det ofta i historieskrivningen som om denna verksamhet antingen inte fanns eller inte spelade någon roll.
Detta förbiseende var förvisso ingen nyhet: Winston Churchill lyckades skriva sitt massiva verk om andra världskriget utan att nämna sin viktigaste kanal för information om fienden – den brittiska signalspaningen.

Själv fick jag en liten inblick i signalspaningens strategiska betydelse för Sverige när jag studerade Baltikums frigörelse från det sammanfallande sovjetväldet i början på 1990-talet: Så utvecklades och förändrades svensk säkerhetspolitik under Baltikums frigörelse.
Sverige och statsminister Carl Bildt spelade en viktig roll i den fredliga men mycket känsliga separationen mellan de tre små baltiska staterna och den stora ryska björnen. Och den som tar sig tid att läsa böckerna av dem som var med och agerade i denna tid, ser att uderrättelser om stämningar och handlingar i omvärlden är väsentliga för att man själv ska kunna agera på ett kraftfullt och framgångsrikt sätt.
Jag är helt övertygad om att det går att förena signalspaning med skydd för den personliga integriteten. En sak är dock klar, den lösningen kommer inte att uppstå så länge dagens skyttegravskrig om FRA pågår.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen