Tydlig manifestation: Ryssland ut ur Georgien!


Vid lunchtid samlades några hundra personer till manifestation för Georgien utanför Rysslands ambassad på Kungsholmen i Stockholm. Arrangör var magasinet Neo och de borgerliga ungdomsförbunden.
Riksdagsmannen Fredrik Malm (fp) summerade budskapet: ”Vi står för demokrati. Inte bara här hemma utan överallt. Georgierna måste få göra sina egna val.”
Liberale debattören Johan Norberg riktade hård kritik mot Europa och häcklade dem som varit naiva nog att tro att 2000-talet inte innebär utmaningar för friheten. Han berättade ett skämt från Putins tillträde som president då någon sagt att KGB istället för att infiltrera andra länder nu infiltrerar det egna landets politiska ledning. Ingen skrattar åt det längre. Sovjetmentaliteten finns kvar. Vi borde också kräva ”Sovjet ut ur Ryssland”.
Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (m), en veteran som ledde demonstrationer för de baltiska folkens frigörelse inom måndagsrörelsen, slog fast att den nu uppkomna krisen handlar om Georgiens suveränitet och inget annat. Många försöker bortförklara den ryska aggressionen och tar upp olika delfrågor, men det är Georgiens självständighet allt handlar om.
Och om Ryssland kommer undan med sitt agerande i Georgien finns flera andra stater i en korridor genom Europa, från Ukraina och upp till Baltikum som skulle kunna utsättas för samma behandling. Detta får inte ske. Vi måste stå upp för de europeiska värderingarna!
Ja, visst är det slående: när demokratiska länder invaderas av diktaturer, då demonstrerar frihetliga borgare mot agerandet. När demokratier störtar diktaturer (USA i Irak), då protesterar vänstern högljutt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen