Svenska partilandskapet: vem har förändrats mest?

Det har talats mest om “nya” moderaterna och deras förändringsarbete. Men nog har centerpartiets förnyelse efter Olof Johansson betytt mer för att Alliansen överhuvudtaget kunnat bli till. Men Sundsvalls Tidning menar i dagens ledare, På väg mot mitten?, att det parti som ändrat sig mest, om man anlägger ett 20-30-årigt perspektiv:

Socialdemokraterna har i än högre grad anpassat sig till den borgerliga verklighetsbeskrivningen under de senaste decennierna. Jämför dagens socialdemokrati med 70- och 80-talets radikala parti som ville införa löntagarfonder, förbjuda parabolantenner och som tyckte att Sovjetunionen och USA var lika goda kålsupare och att vi gjorde bäst i att inte ta ställning för demokrati och mot diktatur.
Det är knappt man kan tro att det är samma parti. Socialdemokraterna tuffade på längs den tredje vägen till vägs ände nåddes, där svängde partiet till höger. Partiet insåg att en marginalskatt på 102 procent – den så kallade Pomperipossaskatten – var orimlig, att en ekonomisk politik baserad på devalveringar inte är långsiktigt hållbar och att medlemskap i EU faktiskt inte gjorde oss till “Nixons lakejer”. Sällan har ett parti så radikalt gjort om sin politik som socialdemokraterna de senaste 20 åren.

Och talmannen Birgitta Dahl (s) uttryckte på 70-talet beundran inför Pol Pot och vänsterrevolutionen i Kambodja. Sedan visade det sig att den revolutionen gick ut på att ta livet av halva befolkningen. Alla med glasögon dödades, eftersom glasögon var uttryck för borgerliga värderingar.
Så: Visst, socialdemokraterna har förändrats. Men man är fortfarande hårda och dogmatiska motståndare till att medborgare ska kunna välja utförare inom välfärdstjänsterna. Dagens Nyheter, som ju är vänsterns huvudorgan, talade för bara några dagar sedan om “statskupp” eftersom de borgerliga inför valfrihet i välfärden.
De värsta avarterna har försvunnit inom socialdemokratisk retorik, men beror inte det mer på värderingarna i tiden än på partiets medvetna handlande? Den som idag skulle förvara parabol-förbud eller Pol Pot skulle — med rätta — betraktas som galen.
Nej, socialdemokraterna har, som jag upplever det, inte genomgått någon medveten förnyelse på samma sätt som centerpartiet och moderaterna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen